Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası

Odamızdan Haberler

ÖZEL SEKTÖR MADEN İŞLETMELERİ

KÖMÜR ÜRETİMİNİ DURDURMA KARARI ALDI

Kamuoyunda torba yasası olarak adlandırılan 6552 sayılı ?İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun?un sektöre getireceği ekonomik yükümlülükleri görüşmek için bir araya gelen 22 özel sektör maden işletmesi temsilcileri, yaklaşık 4500 maden işçisinin çalıştığı özel sektör maden işletmelerinde kömür üretimini durdurma kararı aldı.

22 Rödevans saha sahibi adına açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir Torba yasanın Cumhurbaşkanının da onaylaması ile yürürlüğe girdiğini belirterek Türkiye Taşkömürü Kurumundan kiralanan maden sahalarında ki kömür üretiminin büyük risk altında olduğunu söyledi. Demir Saha sahipleri adına yaptığı açıklamada  ? Kar marjı ve talep ile bizlere yüklenen ekonomik yük arasında büyük uçurum Var. Torba yasa ile her bir ton kömür yüzde 40 oranında zamlanacak. Türkiye?de bu tutardaki Zonguldak taşkömürünün alıcısı yok. Ayrıca işçiler bugün kabul edilen maaş ile ocağa girer ise kıdem tazminatları da yeniden belirlenecek. Satamayacağımız kömürü üretmeyeceğimiz gibi, ödeyemeyeceğimiz maaşı vermeyi taahhüt edemeyiz. Bizim arkamızda, bizleri KİT?ler gibi süspanse edecek devletimiz yok . Muhasebecilerimiz ve hukukçularımız ile görüşüp değerlendirme yapacağız.? dedi.

ZTSO Aylık Dergi
2014 İktisadi Durum Raporu