BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI DR.FARUK ÖZLÜ ZONGULDAK’I ZİYARET ETTİ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr.Faruk Özlü, Çaycuma İlçesi Filyos Endüstri Bölgesi ve liman inşaat alanı ile ilgili incelemelerde bulunmak ve Zonguldak’lı işadamları ile görüş alışverişinde bulunmak üzere Zonguldak’a geldi. Filyos endüstri bölgesi ziyaretinden sonra Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeleri ile biraraya gelen Bakan Özlü, ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir’in brifingini dinledi. Zonguldak ilinin çözüm bekleyen sorunlarının aktarıldığı brifing Zonguldak Dedeman Otelde gerçekleşti.

image222

Toplantıda ilk olarak Filyos Vadi Projesinin bir parçası olan Filyos Endüstri Bölgesi İle ilgili olarak sürecin hızlı bir şekilde tamamlanması, bölgedeki aktörlerin projeye daha fazla sahip çıkabilmesi için etüt çalışmalarının acilen yapılması, Bakanlığın koordinasyonunda düzenlenecek panel, çalıştaylar ve konferanslar ile projede hangi sektörlere yer verileceğinin, müracaatların ve tahsislerin ne zaman başlayacağının,süreçlerin nasıl işleyeceğinin muhataplarına anlatılması konularında talepler Bakan’a iletildi.

1983 yılından beri uygulanagelen teşvik sistemlerinin hiçbirinin, Zonguldak’ta istenen gelişmeyi ve kalkınmayı sağlayacak ortamı yaratamadığına değinen Metin Demir “Bölgedeki ekonomik potansiyeli canlandırma konusunda koordinasyonu sağlayacak, bürokratik engellerin ortadan kaldırılmasına ışık tutacak, birlikte hareket etme ve ortak iş yapma kültürünü bölgeye kazandıracak bir bölgesel kalkınma idaresi başkanlığı kurulması acil ve önceliklidir. BAKAP projesi ile Fİlyos Vadisi Projesi’nin entegrasyonu sağlanmalı ve bölge bir kalkınma üssü haline getirilmelidir” dedi.

image246 image230

Bölgemizde madenciliğe dayalı ekonominin belirleyici unsur olması sebebi ile kentimizde uzun süre alternatif sektörlere yönelinilmemiş olduğuna da değinen Metin Demir Zonguldak’ın Merkez İlçe bağlamında “Organize Sanayi Bölgesi” olmayan nadir illerden biri olduğunu belirterek, Hükümetin 10 pilot ilde Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ’ler için köklü değişiklikler öngören bir projeye start vererek; 10 şehre KOBİ Vadisi kuracağını ve İlimizin de bu projeye dahil edilerek Zonguldak’ta da Kobi Vadisi kurulmasını talep etti.

İlimizde bulanan havaalanının atıl durumda olduğunun ve bağlatı yollarının yıllardır tamamlanamamış olduğunun da altının çizildiği toplantıda Metin Demir, Ereğli Demir Çelik Fabrikası ilgili sorunları da Bakana iletti. Metin Demir “Erdemir’in özelleştirilme sonrasında Ereğli Bölge Satış Birimi Ereğli’den kaldırılmış, ve İstanbul’a taşınmıştır. Tüccar ve sanayicimiz bütün işlerini İstanbul merkezden görmek zorunda kalmıştır. Bu durumun düzeltilmesini beklemekteyiz” dedi.

image281

Son olarak Devrek ve Gökçebey İlçelerimizin Organize Sanayi Bölgelerine sahip olmadığına değinen Metin Demir “1980’li yıllarda Gökçebey İlçesi Çukur köyü Mevkinde 2000 dönüm arazi Organize Sanayi Bölgesi alanı olarak tahsis edilmiş olup mütevelli heyeti oluşturulmuş ancak hayata geçirilememiştir. Devrek ve Gökçebey İlçeleri Bölge içerisinde ağaç ve ağaç işleri ile mobilya sektörünün güçlü olduğu kısımdır. Sektörel anlamda alt yapı eksikliklerinin giderileceği bir Organize Sanayi Bölgesi, sektör potansiyelini ve rekabet edilebilirliğini artıracaktır. Bu amaçla; gerekli girişimlerin yapılarak sürecin hızlandırılması, bölge sanayisi açısından önem arz etmektedir.” dedi.

İletilen sorunları not alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr.Faruk Özlü, bütün konuların takipçisi olacağını, kendi Bakanlığının kapsamı dışında olan konuları da gerekli yerlere ileteceğini söyledi.