MANTAR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İLE İLGİLİ TOPLANTI GERÇEKLEŞTİ

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının İlimizde tarıma dayalı mevcut sektörlerin geliştirilmesi bununla birlikte yeni sektörler oluşturulması çalışmaları kapsamında “Kültür Mantarı Sektörü” ile ilgili bir toplantı yapıldı. Toplantıda Yrd. Doç. Dr. Erkan Eren dünyadaki ve ülkemizdeki kültür mantarı sektörünün dünü, bugünü ve geleceğini anlattı.

Yrd. Doç. Dr. Erkan Eren kültür mantarının ülkemizde yeni olduğunu üretiminin son yıllarda ivme kazandığını, Çin’in dünyada mantar üretiminde lider ülke olduğunu, yılda 7 milyon ton mantar ürettiğini söyledi. Yılda 50 bin ton mantar üretildiğini, yine Avrupa’da kişi başı mantar tüketiminin 8 kg. civarında olduğunu bizde ise 670 gram olduğunu bu rakamın yakın bir gelecekte 1 kilogramın üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini, mantar üretimi ve satışının yakın gelecekte ülkemiz ekonomisinde çok önemli olacağını; bu sektörün aynı zamanda istihdam açısından da çok önemli olduğunu 1 dönümlük bir parselde asgari 10 kişinin istihdam edildiğini ifade etti. Zonguldak bölgesinin mantar üretimi için gerek iklim gerekse iç ve dış pazarlara yakınlık bakımından avantajlı olduğunu, büyük ölçekli bir yatırımın Zonguldak’ın bu sektörde söz sahibi olabileceğini söyledi.

Toplantıya Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Eren, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürlüğü yetkilileri katıldı.