TOBB KADIN GİRİŞİMCİLER KURULU BAŞKANI EVRİM ARAS BAŞKANLIĞINDA TOPLANTI GERÇEKLEŞTİ

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Karadeniz Bölgesindeki Kadın Girişimciler Kurulu Başkanları 20 Aralık 2016 Salı günü bir araya geldi. Zonguldak Dedeman Otel’de gerçekleşen bölge toplantısına TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras başkanlık etti. Toplantıya Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Abay, Zonguldak TSO Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya, Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Zonguldak TSO Akademik Danışmanı Yrd.Doç. Ferdi Kesikoğlu, Tokat Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şükriye Balcı, Artvin Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Nuray Çelik, Bartın TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Şahiner, Devrek İcra Komite Başkan Yardımcısı Aysun Günay, Devrek KAGİK Üyesi Serpil Özman, Karabük İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Nuray Alpboğa, Bayburt KAGİK Başkanı ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Karadeniz Bölge Başkanı Leyla Karabulut ve Zonguldak TSO Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri katıldı.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının AB Projesi Karaelmas Diyarının Keşfedilmemiş Cevherleri İş Hayatında’nın açılış toplantısına ve sonrasında düzenlenen Karadeniz Bölgesi Kadın Girişimciler Kurulları Bölge Toplantısına katılan TOBB İcra Kurulu Üyesi ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras yaptığı konuşmada şunları söyledi, “Karaelmas Diyarının Keşfedilmemiş Cevherleri İş Hayatında projesi tanıtım toplantısına hoş geldiniz. Günümüzde ülkelerin düzeyini gösteren önemli parametrelerden birisi kadın haklarına ve cinsiyet eşitliğine verilen değer, bu yönde atılan adımlar. Kadınların erkeklerle eşit sosyal, ekonomik ve siyasi haklara sahip olmaları yalnızca toplumsal hayatı iyileştirmek gibi bir sonuç yaşatmakla kalmayacak, hiç kuşkusuz dünya başarışını da güçlendirecektir. Ne mutlu bize ki bu konuda dünya ile kıyaslandığında gurur duyabileceğimiz bir başlangıç noktamız var. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk sayesinde 1935 yılında pek çok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkına sahip olan Türk kadını, hayatın her alanında daha fazla söz sahibi olma fırsatını elde etmiştir. Ancak bugün Türk kadınının toplumsal hayatta hala bir adım geride durduğu veya bırakıldığı alanlar bulunmakta. Kadının işgücüne katılımında istatistiklerin nüfus oranının çok çok altında yer aldığını görüyoruz..
TÜİK’e göre işgücüne katılan kadınların oranı sadece yüzde 30.3
İşgücüne katılanlardan istihdam edilen kadınların oranı ise yüzde 26.7
OECD’nin araştırmasına göre kadın-erkek ücret eşitsizliğinde Türkiye ilk sırada.
Kadın dünyadaki işin yüzde 66’sıni yapıyor… Dünya gelirin ise sadece yüzde 10’u kadınlarımızın.
Bu rakamlarları yükseltmek bir seçeneğimiz değil zorunluluğumuzdur. Yolumuz ve işimiz çok uzun.
Kadın girişimci sayısının son beş yılda yüzde 40 arttığını görmek ve bu artışa rağmen kadın girişimcilerin nüfusa oranının yüzde 9 gibi düşük bir rakamda olması, burada alacak daha çok yolumuz olduğunun ve daha da fazlasını yapabileceğimizin büyük bir göstergesi… Başlatmış olduğumuz projeyi çok önemsiyorum ve projeye destek veren tüm kurumları canı gönülden tebrik ediyorum.
18-28 yaş arası lise mezunu 100 işsiz kadına vereceğiniz çağrı merkezi personeli ve iş yaşamına hazırlık ve uyum becerileri eğitimi ile,
-Zonguldak’ta kadınların işgücü piyasasına katılım oranlarının arttırılmasına,
-Kadın işsizlik oranın düşürülmesine,
-Kadınların sosyal entegrasyonlarının arttırılmasına büyük katkı sağlayacaksınız.
Değerli katılımcılar, kurul olarak misyonumuzu, ülkemizdeki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika geliştirmek ve girişimcilik kültürünü kadınlar arasında gelişmesine öncülük etme kararını oylara belirledik.
Kadınların finansmanına erişiminin kolaylaştırılması, mevcut kadın girişimcilerin korunarak daha donanımlı hale getirilmesi, sanayici kadın girişimci sayısının artması, devlet nezdinde lobi çalışması yapılması, liseler ve üniversiteler ile işbirliği yaparak girişimcinin bir kariyer fırsatı olarak sunulması için çalışmalara başladık. Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun desteği ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadınların girişimci olmasının önünü açmak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Kendisine bir kez daha şahsım ve kurul üyelerim adına buradan teşekkürlerimi sunuyorum.
2017 yılında TOBB kadın girişimciler kurulu’nun 10. yılını kutlayacağız. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz icra kurulu toplantısında illerde uygulanan başarılı projeleri tüm Türkiye’ye yayma kararı aldık. Bugün tanıtımını yaptığımız Karaelmas Diyarının Keşfedilmemiş Cevherleri İş Hayatında projesini diğer illere taşıyacağız. Değerli katılımcılar beni dinlediğiniz için teşekkür ederim. Unutmayın ki Türkiye 2013 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yer alma hedefine ancak ve ancak kadınların ekonomiye katkısını arttırarak ulaşabilir”
Evrim Aras konuşmasını sonunda yeni bir projeleri olduğunu belirterek, “Tarhana yı bir dünya markası yapacağız” dedi.

Ardından Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Abay TOBB İcra Kurulu Üyesi ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras’a plaket verdi, teşekkür etti.