TAVUKÇULUĞUN TÜRKİYE?DE Kİ SEYRİ KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, Dedeman Otelde düzenlenen ? Tavukçuluğun Ülkemizdeki Yeri? başlıklı seminerde yerli üretimin önemine değinerek, ilimizde tavukçuluk alanında ciddi yatırımlar olduğunu söyledi.

Seminerde, ilimizde tavukçuluk alanındaki önemli gelişmelere değinen Metin Demir, Zonguldak?taki kanatlı hayvan üretimi ile ilgili olarak, ?Elimizden geldiğince potansiyeli büyütmeye çalışıyoruz. Hayvancılık, hem ilimiz, hem de ülke ekonomisi açısından önemli bir başlık. Kanatlı hayvan, yani tavuk üretimi bizim öteden beri güçlü olduğumuz bir alan. Ciddi miktarda yatırım yapılmış, önemli bir geçim kaynağı. Şu an 350?nin üzerinde faaliyette olan tavuk çiftliğimiz var. Yeni yatırımlarımızda halihazırda. Ülke genelinde önemli bir yere sahibiz. Son bir buçuk yıldır verimli ve iyi gidiyor. Uluslar arası alanda biraz problemler yaşıyoruz. Rusya?ya yoğun bir ihracatımız var. Ürettiğimiz beyaz etin büyük bir bölümünü Rusya?ya ve yurtdışındaki pazarlara gönderiyoruz. Rusya pazarında çeşitli daralmalar var. Ambargolar sebebiyle devre dışında olan İran?a ürün gönderemiyoruz. Yerelde de bazı problemler var Avrupa Birliği kaynaklarıyla Türkiye?de tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için uygulanan bir program var. Bu program sayesinde %70?e varan çok önemli sayıda, yeni tavuk çiftlikleri meydana geldi. Bunların da yarattığı kapasite fazlalığıyla birlikte ülke ihtiyacından fazla ürün çıkar oldu. ? şeklinde konuştu.

ceeae537827f09b0568436e9fb638891 384f7750ffa652dbadfe9f1869f61b38 346a6671942bc900a37a64be801af880

ÇİFTÇİLERİN ZORLUKLARI VAR

Çeşitli borç ve krediyle bu işe giren çiftçilerin geri ödemelerinde zorluk çektiklerini anlatan Metin Demir ? Bu işe yatırım yaparken, civciv alıp tavuğu teslim ettikten sonra yeni sipariş alabiliyorlardı ve böylelikle ödemelerini yapıyorlardı. Ama bahsettiğimiz sebeplerden ötürü ödeme süreleri 30 ile 35 gün arasına kadar çıkmıştır.? diyerek, çiftçilerin zor durumda olduklarını söyledi.
Zonguldak?ı daha üretken hale getirebilmeyi ve kalkınması için çaba harcadıklarını belirten Metin Demir, Zonguldak?ın gelişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.