ZONGULDAK?TA İHRACAT ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası?nın da içinde bulunduğu Batı Karadeniz İşbirliği Platformu tarafından organize edilen İhracat Zirvesi Zonguldak?ta gerçekleşti.

Zirve, protokolün açış konuşmalarıyla başladı ve 4 oturum yapılıp ihracat hakkında bilgiler verildi.

Zonguldak Valisi Ali Kaban, Çaycuma ilçesinin Filyos beldesinde yatırım programına alınan Filyos Limanı’nın devreye girmesiyle bölgenin Avrupa’ya, hatta Rusya’nın içlerine kadar uzanabilecek bir ulaşım iletim sisteminin parçası olacağını söyledi.

DSC_0157 DSC_0150

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA), Emirgan Oteli’nde düzenlediği ?İhracat Zirvesi?ne Vali Kaban’ın yanında Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sedat Namal, Romanya Türk İşadamları Derneği Başkanı Aykut Akbulut ile işadamları katıldı. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Renda Okay, Meclis üyeleri ve üyeler katıldı.

?Batı Karadeniz Bölgesinde İhracat? ve ?Romanya’ya İhracat? konularının ele alınacağı toplantının açılışında konuşan BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel, Batı Karadeniz’in dış pazara açılan bir bölge olması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Filyos Limanı’nın yapılmasıyla bölgenin sevkiyat üssü hailine geleceğini ifade eden Tezel, şöyle konuştu:

“Burası önümüzdeki yıllarda coğrafik yapısı ile ülkemizin Karadeniz’e açılan kapısı olacak. Filyos Limanı’nın da devreye girmesi ile büyük bir sevkiyat üssü olacaktır. Bizim de şimdiden Batı Karadeniz Bölgesi olarak bu duruma hazırlıklı olmak, ihracat yapan firmalarımızın önlerinde ne gibi engeller var onları tartışmak, çözüm yolları aramak ve üretim yapıp da ihracat yapamayan bölgelerimizi ihracata teşvik etmek ve onların yeni ufuklara açılamalarına yardımcı olmak temel hedefimiz.”

Vali Ali Kaban ise, Filyos Limanı’nın bitirilmesiyle ihracatta önemli bir faaliyet hattının tamamlanacağına dikkat çekti. Vali Kaban, şöyle dedi:

“Karadeniz, Karasu’dan Artvin’e kadar çok geniş bir coğrafyada, çok geniş bir kıyı şeridi üzerinde Filyos gibi bu büyüklükte bir arazi parçasına sahip. Burası liman, endüstri bölgesi ve serbest ticaret alanıyla birlikte değerlendirilebilecek bir bünyeye sahip. Burası, karayolu, demiryolu, havayolu ve bitirilecek limanla birlikte de deniz yoluyla oluşabilecek bütün hareketlenmelerin mümkün olabildiği bir yapıya sahip. Ankara’dan Orta Doğu’ya bağlanan bir sistem yapılıyor. Burası, Karadeniz’e ve Karadeniz Limanı’ndan Avrupa’ya, hatta Rusya’nın içlerine kadar uzanabilen bir ulaşım iletim sisteminin önemli bir parçası olacak. Şu an limanla ilgili ihalenin açıklanmasını bekliyoruz. İnşallah o da bir an evvel başlar.”

Protokol konuşmalarının ardından Romanya Türk İş adamları Derneği Başkanı Aykut Akbulut ?Ramanya?da İş ve Yatırım İmkanları? konulu sunum gerçekleştirdi.

İhracatçı ve Dünya gazetesi yazarı Şerif Ergönül başkanlığında 4 oturumluk toplantılarla ihracatın değişik kademeleri anlatıldı.

bakka (1) bakka (2)